070 Den Haag Milieu, duurzaamheid – Aan het zo maar even afval dumpen gaat in Den Haag een forse prijskaart hangen. Wie vuilniszakken niet gewoon in een ondergrondse restafvalcontainer gooit, maar bijvoorbeeld, kan een boete van € 200 verwachten.

De boete voor heterdaadjes blijft overigens wel € 95 euro, aldus Den Haag. Ondanks een lobby van de gemeente wil het Rijk namelijk vasthouden aan een gelijk bedrag in het hele land.

‘Wie niet horen wil, moet maar voelen’
Er worden gemiddeld 3500 keer per jaar kosten verhaald op afvaldumpers. Door nu een hoger bedrag te heffen, genereert de gemeente extra inkomsten om de stad schoon te maken.
“Een klein deel van de inwoners in Den Haag maakt de stad vies. De gemeente ruimt het steeds weer op met in totaal bijna 1000 medewerkers. Uiteraard doen we dat samen met heel veel betrokken inwoners die hun eigen straat schoonmaken, meldingen doen via 14070 of een ondergrondse afvalcontainer adopteren”, aldus wethouder Hilbert Bredemeijer.

‘”Jammergenoeg gaat het daarna vaak opnieuw mis, omdat viespeuken steeds weer niet hun afval opruimen in een prullenbak of een ondergrondse afvalcontainer. Dweilen met de kraan open. Dus, wie niet horen wil, moet maar voelen”. Aan het einde van dit jaar gaat de gemeente van start met een proef met cameratoezicht op plekken waar veel wordt gedumpt.

Bijplaatsingen vaker ophalen
Verder is inzichtelijk gemaakt hoeveel geld er jaarlijks nodig is voor het ophalen van de zogenoemde bijplaatsingen op zondag. Dit gebeurt nu alleen nog op zaterdag. “Hoewel de stad nooit 100% schoon wordt zolang het gedrag niet verandert, verwachten we dat we met de aanpak van zowel hogere boetes als het voorstel voor het weghalen van bijplaatsingen op zondag èn het gebruik van cameratoezicht, een stap de goede richting in zetten”. Verder worden Haagse containers uitgerust met sensoren.

Schone stad
Eerder presenteerde de wethouder al het plan Schone Stad voor 2021-2022 met daarin nieuwe acties zoals handhaving in burger, voorlichting in andere talen dan de Nederlandse taal, een pilot met vaste brengdagen voor grofvuil. Tijdens twee poetsacties per jaar krijgen bewoners prikkers en andere schoonmaakmiddelen om te helpen.

Bron: Gemeente Den Haag

Economie & Duurzaamheid

Geen feed gevonden

Beheerders gezocht banner

Coolblue

One.com

Advertentie