070 Scheveningen Kunst & Cultuur - Museum Beelden aan Zee opent op 29 april de tentoonstelling Abstract+Beeld. Het is voor het eerst dat het museum een tentoonstelling maakt over de abstracte beelden in de eigen collectie.

Bij abstracte kunst wordt de herkenbaarheid weggenomen, waardoor er meer aandacht over blijft voor vorm, kleur en materiaal. Toch schuilt er achter elk beeld een verhaal. In Abstract+Beeld kunnen bezoekers deze verha-len ontdekken bij beelden van uiteenlopende kunstenaars als David Vandekop, William Turnbull, Anthony Caro, Shinkichi Tajiri, Cornelius Rogge, André Volten, Erik van Spronsen, en Lon Pennock.

Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen zich verheugen op beelden van hoge kwaliteit. Zoals een spec-taculair nieuwverworven werk van David Vandekop in hout, de vijf meter lange wandsculptuur ‘LIKE’ van Roy Villevoye en de monumentale gipsen sculptuur ‘Wervelend’ van Piet Killaars. Één van de hoogtepun-ten is een acht meter lange sculptuur die een stad voorstelt van de Chinese hedendaagse kunstenares Nabuqi. Ook is er ruimte voor jong talent zoals Nynke Koster. Het in rubber uitgevoerde werk ‘Elements of time’ is in 2020 door het museum aangekocht.

Verzamelbeleid
In het laatste decennium is met name de non-figuratieve beeldhouwkunst binnen de collectie van muse-um Beelden aan Zee flink gegroeid. De tentoonstelling Abstract+Beeld schetst een overzicht en illustreert een belangrijke ontwikkeling in het verzamelbeleid van het museum. Sinds het ontstaan van Beelden aan Zee in 1994 richt het museum zich op het verwerven en tonen van figuratieve beeldhouwkunst. Specifiek de weergave van de menselijke figuur stond bij het verzamelaarsechtpaar Scholten centraal. Toch werd er geleidelijk aan middels gerichte aankopen aandacht geschonken aan de abstracte beeldhouwkunst. Zo werd werk van Anthony Caro, Shinkichi Tajiri en Berend Bodenkamp aangekocht. In de afgelopen jaren is de collectie -met name via schenkingen van particulieren- in hoog tempo verrijkt. Hierdoor is het muse-um nog beter in staat om een overzicht te geven van de (Nederlandse) beeldhouwkunst.

Tentoonstellingsontwerp
Het design van de tentoonstelling Abstract+Beeld is een gigantische cirkel in de Grote Zaal van het muse-um waarop vrijwel alle beelden te zien zullen zijn. De cirkel is op vier plekken doorbroken en via die ‘in-gangen’ kunnen bezoekers de cirkel betreden. Een ontwerp van de hand van Trude Hooykaas, die ook de tentoonstellingen van André Volten (2017) en Niki de Saint Phalle (2019) vormgaf.

Tentoonstelling
29 april tot en met 30 juni 2022
ABSTRACT + BEELD
Uit de collectie van Beelden aan Zee:
Foto’s: studio Gerrit Schreurs, c/o Pictoright

Cultuur & Uitgaan

Geen feed gevonden

Beheerders gezocht banner

D Reizen

Center Parcs

Advertentie