070 Scheveningen Kunst & Cultuur - Wat kunnen we op dit moment anders doen dan dromen over een mooie zomer? Ook in Beelden aan Zee kunnen we niet wachten om weer tot leven te komen en met de reisbeperkingen in het verschiet heeft het museum gemeend Toscane naar de Noordzeekust te halen. Het museum start het zomerseizoen uitbundig met de monumentale beeldhouwkunst van de wereldberoemde Pools-Italiaanse beeldhouwer Igor Mitoraj (1944 – 2014), de Meesterbeeldhouwer van Pietrasanta.

Geïnspireerd door de schoonheid van de klassieke oudheid, creëerde Mitoraj talrijke monumentale sculpturen in brons en marmer die een geheel eigentijds inzicht in de Condition Humaine reflecteren. Zijn beelden hebben een melancholieke, kalme uitstraling; ze zijn tijdloos. De mensfiguren zijn klassiek en sensueel vormgegeven maar tegelijkertijd ook gefragmenteerd of aan onttakeling onderhevig.

Mitoraj en museum Beelden aan Zee

De tentoonstelling krijgt de titel Façade, als eerbetoon aan het monumentale masker Light of the Moon op het duin voor het museum, het ‘gezicht’ van Beelden aan Zee. Als enige museum in Nederland heeft Beelden aan Zee werk van Mitoraj verzameld. In 1997, toen museum Beelden aan Zee nog maar drie jaar open was, werd er al een tentoonstelling aan hem gewijd onder de titel Raadselachtige Schoonheid/Enigmatic Beauty. Nu, een kwart eeuw later, is het moment daar om een retrospectief van de inmiddels overleden kunstenaar aan het grote publiek te tonen. Naast een vijftal belangrijke stukken van Mitoraj uit de eigen collectie, krijgt het museum een groot aantal werken uit het Atelier Mitoraj in Pietrasanta, Italië, in bruikleen, van waaruit de nalatenschap van Mitoraj wordt beheerd. De selectie wordt aangevuld met enkele particuliere bruiklenen uit Nederland. In totaal zijn er ruim zestig werken op de tentoonstelling te zien in gips, brons en marmer.