070 Den Haag Maatschappij - Een nieuw type migrant is in opkomst: vluchtelingen niet als gevolg van oorlog, maar van ‘economische ontwikkeling’ die miljoenen mensen van hun land en uit hun woonplaatsen verdrijft en hun natuurlijke leefomgeving vernietigt. Professor Saskia Sassen, professor Sociologie aan Columbia University, gaat tijdens de jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture op 30 november 2017 in op de noodzaak om deze ontwikkeling een plaats te geven in het internationale recht.

Global Cities, immigratie en de wereldeconomie

Professor Sassen is hoogleraar sociologie aan ‘Columbia University’ in New York en een van de meest prominente wetenschappers ter wereld op het gebied van Global Cities, immigratie en staten in een veranderende wereldeconomie. Ongelijkheid, gender, digitalisering en de gevolgen van de economische globalisering voor staten en het internationaal recht zijn belangrijke onderwerpen in haar werk. Zij is de auteur en mederedacteur van talrijke boeken die in meer dan twintig talen zijn gepubliceerd. Haar laatste boek is 'Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy'. Voor haar werk heeft Sassen diverse prijzen ontvangen. Recent werd zij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen.

 

Wanneer: 30 november 2017, vanaf 16.00 uur (registratie start om 15.15 uur)
Waar: Academiezaal Vredespaleis, Den Haag

Wilt u aanwezig zijn, dan kunt u zich aanmelden op de website van het T.M.C. Asser Instituut.

Jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture

Het T.M.C. Asser Instituut organiseert in 2017 voor de derde keer zijn jaarlijkse lezing. Iedere editie gaat een internationaal erkende wetenschapper, die actief is in het publieke debat, in op de ontwikkelingen in de samenleving en de rol van het (internationaal) recht daarbij. Daarbij treden ze in de voetsporen van Tobias Asser, de naamgever van het instituut, die onderzocht hoe recht en internationale (juridische) instituties kunnen bijdragen aan vertrouwen en respect in een samenleving. Dit wederzijds vertrouwen en respect is cruciaal voor iedere samenleving, vooral als die wordt gekenmerkt door heterogeniteit. Dit geldt voor alle niveaus: internationaal, nationaal, en zeker ook voor de snelgroeiende wereldsteden.

Vertrouwen centraal in strategische onderzoeksagenda T.M.C. Asser Instituut

De rol van internationaal recht bij de bevordering van vertrouwen in de samenleving staat ook centraal in de strategische onderzoeksagenda van het T.M.C. Asser Instituut. De jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture bekijkt dit vraagstuk vanuit verschillende perspectieven en rechtsgebieden. Het is daarmee een platform voor constructieve, kritische reflectie op de rol van het recht in het oplossen van de uitdagingen en (potentieel radicale) veranderingen van de wereldwijde samenleving in de 21e eeuw, als gevolg van bijvoorbeeld migratie, globalisering en klimaatverandering.

Over het T.M.C. Asser Instituut

Het T.M.C. Asser Instituut is een onderzoeks- en kenniscentrum op het gebied van internationaal en Europees recht. Het instituut verricht onafhankelijk fundamenteel en beleids-geörienteerd onderzoek en verspreidt kennis door publicaties, trainingen en conferenties. Door wetenschap, juridische praktijk en openbaar bestuur bij elkaar te brengen, draagt het Instituut bij aan kritische en constructieve analyses van internationale juridische ontwikkelingen. Op deze manier wil het Instituut bijdragen aan de betrouwbaarheid van internationaal recht en internationale instituties.

Ruim één op drie denkt dat een kortere werkdag slecht is voor productiviteit

070 Den Haag Economie - In plaats van dat een smartphone ons werk sneller en gemakkelijker maakt, denkt maar liefst 65% van de leidinggevenden dat het apparaat juist ten koste gaat van de productiviteit. Dit uit blijkt onderzoek van Protime, specialist in Workforce Management, onder ruim 1.000 leidinggevenden bij bedrijven met 26 of meer werknemers.

Lees meer...

070Den Haag Maatschappij/Duurzaamheid - Afgelopen zaterdag droeg JCI ‘s-Gravenhage opnieuw een steentje bij tijdens de World Cleanup Day. Gedurende de middag staken ruim 35 JCI-leden en andere vrijwilligers, waaronder een grote delegatie van Rukun Budi Atama, de handen uit de mouwen en hebben de binnenstad van Den Haag een beetje schoner gemaakt. Deze actie is onderdeel van het wereldwijde initiatief, waarbij op 21 september in ruim 160 landen bedrijven, scholen, sportverenigingen, organisaties en partijen zoals JCI aan de slag gingen om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

Lees meer...

070Den Haag Duurzaamheid - In ruil voor je oude krultang, staafmixer, mobieltje of een ander klein elektrisch apparaat krijg je nu bij Kinderboerderijen Op den Dijk, de Woelige Stal, het Waaygat, de Gagelhoeve, het Kakelhof, het Reigershof, Landzigt, de Schildershoeve, de Molenweide, de Herweijerhoeve, 't Beestenspul en de Nijkamphoeve uit Den Haag een Wecycle Recycle memospel cadeau (op=op).

Lees meer...

070DenHaag Maatschappij - Van 4 tot 10 november vindt de veertiende editie van de nationale Week van Respect plaats, een initiatief van de Respect Education Foundation. De stichting is in 2006 opgericht door o.a. Rabbijn Awraham Soetendorp als antwoord op de toenemende spanningen in de samenleving na de moord op Theo van Gogh.

Lees meer...

Activiteiten jongeren Den Haag

Lees meer...

070Den Haag magazine Maatschappij - Samen met de Volksuniversiteit Den Haag heeft Omniversum de krachten gebundeld en presenteren we op donderdag 7 november de film Apollo 11 én een lezing van sterrenkundige Ernst Molenaar. In het kader van 50 jaar maanlanding lanceerde Omniversum afgelopen mei de spectaculaire film Apollo 11: first steps edition. Met origineel beeldmateriaal en geluidsopnames uit 1969 stap je écht terug in de tijd.

Lees meer...

070DenHaag Cultuur - Op woensdag 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda, vanuit de Beukstraat in Den Haag, de allereersteradio-uitzending ter wereld maakte. Zijn uitvinding om via de ether spraak en muziek uit te kunnen zenden, was het begin van de radio zoals we die nu wereldwijd kennen. Reden voor een feestje!

Lees meer...

Het Grote Kampeeravontuur

Lees meer...

070Den Haag Kunst/Cultuur - Na Die Entführung aus dem Serail, Così fan tutte, Le nozze di Figaro en La clemenza di Tito is Don Giovanni de vijfde Mozart-opera waarmee het Orkest van de Achttiende Eeuw op tournee gaat.

Lees meer...

160.000 bezoekers verwacht van 9 november tot en met 26 januari.

070 Den Haag Evenement - Ook dit jaar tovert Cool Event de Haagse badplaats weer om tot winterparadijs. De 13e editie van het evenement vindt plaats van 9 november 2019 tot en met 26 januari 2020. Het evenement met de iconische schaatsbaan op het Kurhausplein en de bijzondere IJssculpturenexpositie is uitgegroeid tot een must-see waar jong en oud genieten van de winter. 

Lees meer...

070DenHaag Lifestyle - Vanaf september a.s. opent de praktijk voor Life & Health Coaching Terry.nu haar deuren in Den Haag. De praktijk biedt persoonlijke begeleiding, voedings- en afslankadvies, en orthomoleculaire therapie.

Lees meer...

Ludieke actie bij Segbroek College Den Haag

Lees meer...