070 Den Haag Economie - De zon schijnt volop, het is fris buiten, nog tegen het vriespunt. De route vandaag loopt aan de onderkant van het Westland, over de Gaag en andere bruggen met veel groen om mij heen. Erg mooi. Toch zie ik het allemaal maar half.

Over negen minuten is het gesprek met de bank voor een klant. Het bestaansrecht van het bedrijf staat op het spel en is al zo ver gevorderd dat de salarissen niet meer betaald kunnen worden. En dat zo net voor de feestdagen aan het eind van het jaar...

De medewerkers van dit bedrijf zitten daar uiteraard niet op te wachten. De bank ging in november nog mee om deze salarissen over te boeken, maar het geduld is op. Dat begrijp ik maar al te goed: verschillende malen heeft de bank gewaarschuwd en ook zijn de afspraken over het aanleveren van informatie niet altijd nagekomen. De oorzaak is complex en heeft met technische zaken te maken, maar ook met persoonlijke vergissingen en loyaliteit. Daar komen we uiteindelijk altijd wel uit, maar de tijd is erg kort.

Daarnaast had een leverancier via de kredietverzekeraar faillissement aangevraagd. Dat is tegenwoordig een soort incassomiddel geworden. Advocaten verdienen er goed aan, ook al omdat er nog steeds geen nieuwe wetgeving op dit gebied is (de Faillissementswet is uit 1893!!!) alhoewel Ard van der Steur mij vorige week zelf nog vertelde dat hij 'binnenkort' drie wetsvoorstellen naar de kamer zal sturen. Erg laat en misschien wordt het al weer ingehaald door de aangekondigde Europese wetgeving op het gebied van faillissementen die neigt naar de Amerikaanse Chapter 11. De huidige jurisprudentie rondom de Faillissementswet is inmiddels zo omvangrijk en complex dat niemand meer weet waar hij precies aan toe is. Ondertussen hebben veel rechtbanken hun eigen vorm van Pre-Pack ingevoerd, vooruitlopend op de aangekondigde wetswijziging (...) Dat sluit de uitwassen van het onbeperkt beslag kunnen leggen in Nederland op wat dan ook voor bezit (marginale toetsing...) en het eerder genoemde via faillissementsaanvraag proberen vorderingen te incasseren, niet uit. Het is hard nodig dat er serieus werk van wordt gemaakt, maar dan wel graag ook daadwerkelijk van alles en ook in volledige samenhang.

Terug van mijn gesprek reed ik dezelfde route weer naar kantoor. Gelukkig kon ik weer iets van het groen en de omgeving in mij opnemen. Het gesprek met de bank was moeilijk, want eigenlijk had de bank de hoop opgegeven dat er nog iets van beweging kon komen bij het bewuste bedrijf. Door daar een paar dagen goed naar te kijken en te inventariseren, hadden we al snel door waar de grootste problemen zaten. Maar dat betekent nog niet dat er oplossingen zijn. Die oplossingsrichtingen bespreken we in januari met de bank. Maar wat te doen met de tussenliggende situatie? De bank was niet bereid om nog verdere medewerking te verlenen aan het in stand houden van het bedrijf.

Toch staan er mensen dag in dag uit aan de machines en werken ze stug door om de klanten tevreden te stellen. Klanten die zelfs hebben aangeboden om te helpen in de huidige situatie. Transparantie helpt daarbij. Maar nu de bank nog. Ik kon weer naar buiten kijken omdat na een uitleg en een pittige discussie de bank nog eenmaal bereid was om, onder een aantal condities, toch de salarissen te betalen. Misschien moet ik het maar even zien als mijn kerstbijdrage van afgelopen december. Voor mij is het onverteerbaar als het menselijke aspect, ook in dit soort situaties, ondergeschikt wordt gemaakt aan het financiële.

Laten we weer proberen de (menselijke) verbinding te zoeken met elkaar. Juist in 2017.

Paul WinnubstHaeghe Consult, co-operative finance

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek – De chaos rondom de Brexit is bekend en zorgt voor veel verwarring. Ook studenten, zowel uit Nederland als uit de andere EU-landen, weten niet exact waar ze aan toe zijn. Vooralsnog is het onduidelijk of zij in de nabije toekomst nog wel kunnen studeren aan een Britse universiteit.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

070 Scheveningen Maatschappij - Speciaal voor Theater na de Dam maakt Het Nationale Theater samen met Theater Dakota en het Zuiderparktheater een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het stadsdeel Escamp.

Lees meer...

070 Leidschendam-Voorburg Politiek - “Duurzaamheid, dat gaan we natuurlijk doen!”, aldus een gedreven wethouder Astrid van Eekelen. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid zet voor de komende jaren in op de doelgerichte lokale aanpak.

Lees meer...

070Den Haag Cultuur/Uitgaan – In Den Haag is het leuk toeven. Er is van alles te doen; kunst, recreatie, musea etc. Uiteraard kunnen we hier heel veel attracties en evenementen opnemen, maar dit keer beperken we ons tot een tiental bezienswaardigheden dat makkelijk is te bereiken op de e-scooters van felyx.

Lees meer...

Het bestuur van Stichting Internationaal Vuurwerkfestival heeft helaas moeten besluiten de 40e editie van het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen definitief af te gelasten. Het evenement is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste vrij toegankelijke vuurwerkevenementen van heel Europa. Vanwege deze enorme belangstelling zijn de veiligheidseisen voor het verkrijgen van de vergunning dan ook sterk toegenomen. Al eerder werd bekendgemaakt dat het evenement, waar vorig jaar 400.000 mensen op af kwamen, niet meer in augustus mocht plaatsvinden. Na het schrijven van nieuwe veiligheidsplannen, in samenwerking met gespecialiseerde producenten, is het bestuur er niet uitgekomen met de gemeente. De organisatie kan niet voldoen aan de toenemende strenge veiligheidseisen tot het verkrijgen van de vergunning. Om deze reden is er besloten de 40e editie dit jaar niet door te laten gaan.

Lees meer...

070Den Haag Cultuur - Op donderdag 29 augustus wordt het nieuwe beeld van Tirzo Martha, De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen, onthuld in de binnenstad van Den Haag. Het is de meest recente aanwinst voor De Beeldengalerij, de jaarlijks veranderende buitencollectie van 40 beelden, samengesteld door Stroom Den Haag.

Lees meer...

070Den Haag Sport/lifestyle - Zaterdag 14 december vindt de derde editie van de Scheveningen Light Walk plaats. Het leukste wandelevenement in de donkere en gezellige wintermaand. Duizenden sportieve wandelaars trekken de wandelschoenen aan en wandelen 5,5 km (Kids Light Walk), 7,5 km, 12,5 km of 18,5 km door een magisch verlicht Scheveningen. De organisatie verwacht dit jaar zo'n 12.500 deelnemers.

Lees meer...

070 Den Haag Gezondheid Sport - Op zaterdag 14 september springen ongetwijfeld vele Hagenaars en vele andere begunstigden de gracht in in Den Haag.

Lees meer...

De winnaar van vorig jaar, Arie van der Rassel, is dit jaar, vanwege zijn aanhoudend goede prestaties, opnieuw genomineerd. Foto: Richard Mulder.

Lees meer...