070 Den Haag Economie - De zon schijnt volop, het is fris buiten, nog tegen het vriespunt. De route vandaag loopt aan de onderkant van het Westland, over de Gaag en andere bruggen met veel groen om mij heen. Erg mooi. Toch zie ik het allemaal maar half.

Over negen minuten is het gesprek met de bank voor een klant. Het bestaansrecht van het bedrijf staat op het spel en is al zo ver gevorderd dat de salarissen niet meer betaald kunnen worden. En dat zo net voor de feestdagen aan het eind van het jaar...

De medewerkers van dit bedrijf zitten daar uiteraard niet op te wachten. De bank ging in november nog mee om deze salarissen over te boeken, maar het geduld is op. Dat begrijp ik maar al te goed: verschillende malen heeft de bank gewaarschuwd en ook zijn de afspraken over het aanleveren van informatie niet altijd nagekomen. De oorzaak is complex en heeft met technische zaken te maken, maar ook met persoonlijke vergissingen en loyaliteit. Daar komen we uiteindelijk altijd wel uit, maar de tijd is erg kort.

Daarnaast had een leverancier via de kredietverzekeraar faillissement aangevraagd. Dat is tegenwoordig een soort incassomiddel geworden. Advocaten verdienen er goed aan, ook al omdat er nog steeds geen nieuwe wetgeving op dit gebied is (de Faillissementswet is uit 1893!!!) alhoewel Ard van der Steur mij vorige week zelf nog vertelde dat hij 'binnenkort' drie wetsvoorstellen naar de kamer zal sturen. Erg laat en misschien wordt het al weer ingehaald door de aangekondigde Europese wetgeving op het gebied van faillissementen die neigt naar de Amerikaanse Chapter 11. De huidige jurisprudentie rondom de Faillissementswet is inmiddels zo omvangrijk en complex dat niemand meer weet waar hij precies aan toe is. Ondertussen hebben veel rechtbanken hun eigen vorm van Pre-Pack ingevoerd, vooruitlopend op de aangekondigde wetswijziging (...) Dat sluit de uitwassen van het onbeperkt beslag kunnen leggen in Nederland op wat dan ook voor bezit (marginale toetsing...) en het eerder genoemde via faillissementsaanvraag proberen vorderingen te incasseren, niet uit. Het is hard nodig dat er serieus werk van wordt gemaakt, maar dan wel graag ook daadwerkelijk van alles en ook in volledige samenhang.

Terug van mijn gesprek reed ik dezelfde route weer naar kantoor. Gelukkig kon ik weer iets van het groen en de omgeving in mij opnemen. Het gesprek met de bank was moeilijk, want eigenlijk had de bank de hoop opgegeven dat er nog iets van beweging kon komen bij het bewuste bedrijf. Door daar een paar dagen goed naar te kijken en te inventariseren, hadden we al snel door waar de grootste problemen zaten. Maar dat betekent nog niet dat er oplossingen zijn. Die oplossingsrichtingen bespreken we in januari met de bank. Maar wat te doen met de tussenliggende situatie? De bank was niet bereid om nog verdere medewerking te verlenen aan het in stand houden van het bedrijf.

Toch staan er mensen dag in dag uit aan de machines en werken ze stug door om de klanten tevreden te stellen. Klanten die zelfs hebben aangeboden om te helpen in de huidige situatie. Transparantie helpt daarbij. Maar nu de bank nog. Ik kon weer naar buiten kijken omdat na een uitleg en een pittige discussie de bank nog eenmaal bereid was om, onder een aantal condities, toch de salarissen te betalen. Misschien moet ik het maar even zien als mijn kerstbijdrage van afgelopen december. Voor mij is het onverteerbaar als het menselijke aspect, ook in dit soort situaties, ondergeschikt wordt gemaakt aan het financiële.

Laten we weer proberen de (menselijke) verbinding te zoeken met elkaar. Juist in 2017.

Paul WinnubstHaeghe Consult, co-operative finance

Ruim één op drie denkt dat een kortere werkdag slecht is voor productiviteit

070 Den Haag Economie - In plaats van dat een smartphone ons werk sneller en gemakkelijker maakt, denkt maar liefst 65% van de leidinggevenden dat het apparaat juist ten koste gaat van de productiviteit. Dit uit blijkt onderzoek van Protime, specialist in Workforce Management, onder ruim 1.000 leidinggevenden bij bedrijven met 26 of meer werknemers.

Lees meer...

070Den Haag Maatschappij/Duurzaamheid - Afgelopen zaterdag droeg JCI ‘s-Gravenhage opnieuw een steentje bij tijdens de World Cleanup Day. Gedurende de middag staken ruim 35 JCI-leden en andere vrijwilligers, waaronder een grote delegatie van Rukun Budi Atama, de handen uit de mouwen en hebben de binnenstad van Den Haag een beetje schoner gemaakt. Deze actie is onderdeel van het wereldwijde initiatief, waarbij op 21 september in ruim 160 landen bedrijven, scholen, sportverenigingen, organisaties en partijen zoals JCI aan de slag gingen om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

Lees meer...

070Den Haag Duurzaamheid - In ruil voor je oude krultang, staafmixer, mobieltje of een ander klein elektrisch apparaat krijg je nu bij Kinderboerderijen Op den Dijk, de Woelige Stal, het Waaygat, de Gagelhoeve, het Kakelhof, het Reigershof, Landzigt, de Schildershoeve, de Molenweide, de Herweijerhoeve, 't Beestenspul en de Nijkamphoeve uit Den Haag een Wecycle Recycle memospel cadeau (op=op).

Lees meer...

070DenHaag Maatschappij - Van 4 tot 10 november vindt de veertiende editie van de nationale Week van Respect plaats, een initiatief van de Respect Education Foundation. De stichting is in 2006 opgericht door o.a. Rabbijn Awraham Soetendorp als antwoord op de toenemende spanningen in de samenleving na de moord op Theo van Gogh.

Lees meer...

Activiteiten jongeren Den Haag

Lees meer...

070Den Haag magazine Maatschappij - Samen met de Volksuniversiteit Den Haag heeft Omniversum de krachten gebundeld en presenteren we op donderdag 7 november de film Apollo 11 én een lezing van sterrenkundige Ernst Molenaar. In het kader van 50 jaar maanlanding lanceerde Omniversum afgelopen mei de spectaculaire film Apollo 11: first steps edition. Met origineel beeldmateriaal en geluidsopnames uit 1969 stap je écht terug in de tijd.

Lees meer...

070DenHaag Cultuur - Op woensdag 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda, vanuit de Beukstraat in Den Haag, de allereersteradio-uitzending ter wereld maakte. Zijn uitvinding om via de ether spraak en muziek uit te kunnen zenden, was het begin van de radio zoals we die nu wereldwijd kennen. Reden voor een feestje!

Lees meer...

Het Grote Kampeeravontuur

Lees meer...

070Den Haag Kunst/Cultuur - Na Die Entführung aus dem Serail, Così fan tutte, Le nozze di Figaro en La clemenza di Tito is Don Giovanni de vijfde Mozart-opera waarmee het Orkest van de Achttiende Eeuw op tournee gaat.

Lees meer...

160.000 bezoekers verwacht van 9 november tot en met 26 januari.

070 Den Haag Evenement - Ook dit jaar tovert Cool Event de Haagse badplaats weer om tot winterparadijs. De 13e editie van het evenement vindt plaats van 9 november 2019 tot en met 26 januari 2020. Het evenement met de iconische schaatsbaan op het Kurhausplein en de bijzondere IJssculpturenexpositie is uitgegroeid tot een must-see waar jong en oud genieten van de winter. 

Lees meer...

070DenHaag Lifestyle - Vanaf september a.s. opent de praktijk voor Life & Health Coaching Terry.nu haar deuren in Den Haag. De praktijk biedt persoonlijke begeleiding, voedings- en afslankadvies, en orthomoleculaire therapie.

Lees meer...

Ludieke actie bij Segbroek College Den Haag

Lees meer...